kapusta

Zalecenia dotyczące radzenia sobie z przywróceniem balansu kwasowo-zasadowego w naszym organizmie

Pierwszym krokiem a zarazem najważniejszym, który powinniśmy, a nawet musimy podjąć, w związku z zakwaszeniem naszego organizmu to diametralna zmiana naszego trybu życia i co za tym idzie przede wszystkim natychmiastowa zmiana naszych nawyków dotychczasowego żywienia.
Kolejnym krokiem jest rezygnacja z wszelakich używek, jeżeli jesteśmy nałogowcami należy te używki ograniczyć do minimum.
Ruch na świeżym powietrzu, ćwiczenia fizyczne to również bardzo ważny element, który powinniśmy wprowadzić do naszych codziennych zwyczajów.
Teraz coś więcej na temat diety. Dieta, która należy zastosować w przypadku zakwaszenie organizmu to dieta zasadowa. Opiera się ona przede wszystkim na wprowadzeniu do jadłospisu produktów wysoko alkalizujących, czyli takich, które neutralizują działanie kwasów i hamują ich wydzielanie.
Dieta wysoko alkalizująca polega na ograniczeniu spożywania produktów mięsnych do dwóch najwyżej trzech razy w tygodniu. Szczególnie chodzi tutaj o czerwone mięso.

Ważnym krokiem będzie także odstawienie na jakiś czas produktów zbożowych, czyli pieczywa, które tak chętnie spożywamy na śniadanie i kolację. Należy także w dużym stopniu ograniczyć spożywanie mleka, słodyczy oraz cukrów.

Najważniejszy punkt naszej diety to spożywanie w nieograniczonych ilościach określonych owoców i warzyw. W diecie alkalizującej prym wiodą warzywa o kolorze zielonym. Są to przede wszystkim warzywa liściaste, kapustowe i strączkowe.

Dobra dieta to zbilansowana dieta. Na koniec kilka zasad żywieniowych, które powinniśmy natychmiast wdrożyć w naszej oczyszczającej diecie.
Picie dużej ilości czystej wody mineralnej niegazowanej, niekonsumowanie produktów o wysokim stopniu przetworzenia, zamiana produktów mlecznych na mleka roślinne, jeszcze raz i przede wszystkim spożywać zielone warzywa. Na szczycie naszego jadłospisu musi znaleźć się sałata, kapusta, brukselka, brokuł z powodu, gdyż są to warzywa mające wysoki indeks alkalizujący.